CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

- pErMaTa_aGaMa -

Ya Allah..
pimpinlah aku ke jalan yang benar...
serta jadikanlah aku wanita s0lehah..
aminn~ (^_^)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tuesday, 6 December 2011

surat HAWA untuk ADAMsurat HAWA untuk ADAM


Ohh Adam... 


Adam..... Maafkan aku jika coretan ini memanaskan hatimu. Sesungguhnya aku adalah Hawa, temanmu yang kau pinta semasa kesunyian di syurga dahulu.

Aku asalnya dari tulang rusukmu yang bengkok. Jadi tidak hairanlah jika perjalanan hidupku sentiasa inginkan bimbingan darimu, sentiasa mau terpesong dari landasan, kerana aku buruan syaitan.

Adam... Maha suci Allah yang mentakdirkan kaumku lebih ramai bilangannya dari kaummu dia akhir zaman, itulah sebenarnya ketelitian Allah dalam urusanNya Jika bilangan kaummu mengatasai kaumku nescaya merahlah dunia kerana darah manusia, kacau-bilaulah suasana, Adam sama Adam bermusuhan kerana Hawa.

Buktinya cukup nyata dari peristiwa Habil dan Qabil sehinggalah pada zaman cucu-cicitnya. Pun jika begitu maka tidak selaraslah undang-undang Allah yang mengharuskan Adam beristeri lebih dari satu tapi tidak lebih dari empat pada satu waktu.

Adam... Bukan kerana ramainya isterimu yang membimbangkan aku. Bukan kerana sedikitnya bilanganmu yang merunsingkan aku. Tapi... aku risau, gundah dan gulana menyaksikan tingkahmu. Aku sejak dulu lagi sudah tahu bahawa aku mesti tunduk ketika menjadi isterimu.

Namun... terasa berat pula untukku meyatakan isi perkara.

Adam... Aku tahu bahawa dalam Al-Quran ada ayat yang menyatakan kaum lelaki adalah menguasai terhadap kaum wanita. Kau diberi amanah untuk mendidik aku, kau diberi tanggungjawab untuk menjaga aku, memerhati dan mengawasi aku agar sentiasa didalam redha Tuhanku dan Tuhanmu.

Tapi Adam, nyata dan rata-rata apa yang sudah terjadi pada kaumku kini, aku dan kaumku telah ramai menderhakaimu. Ramai yang telah menyimpang dari jalan yang ditetapkan Asalnya Allah mengkehendaki aku tinggal tetap dirumah. Di jalan-jalan, di pasar-pasar, di bandar-bandar bukan tempatku. Jika terpaksa aku keluar dari rumah seluruh tubuhku mesti ditutup dari hujung kaki sampai hujung rambut.

Tapi.. realitinya kini, Hawa telah lebih dari sepatutnya.

Adam... Mengapa kau biarkan aku begini? Aku jadi ibu, aku jadi guru, itu sudah tentu katamu. Aku ibu dan guru kepada anak-anakmu. Tapi sekarang diwaktu yang sama, aku ke muka menguruskan hal negara, aku ke hutan memikul senjata. Padahal, kau duduk saja. Ada diantara kau yang menganggur tiada kerja. Kau perhatikan saja aku panjat tangga di pejabat bomba, kainku tinggi menyingsing peha mengamankan negara. Apakah kau sekarang tidak lagi seperti dulu? Apakah sudah hilang kasih sucimu terhadapku?

Adam... Marahkah kau jika kukatakan andainya Hawa terpesong, maka Adam yang patut tanggung! Kenapa? Mengapa begitu ADAM? Ya! Ramai orang berkata jika anak jahat emak-bapak tak pandai didik, jika murid bodoh, guru yang tidak pandai mengajar! Adam kau selalu berkata, Hawa memang degil, tak mahu dengar kata, tak mudah makan nasihat, kepala batu, pada hematku yang dhaif ini Adam, seharusnya kau tanya dirimu, apakah didikanmu terhadapku sama seperti didikan Nabi Muhammad SAW terhadap isteri-isterinya? Adakah Adam melayani Hawa sama seperti psikologi Muhammad terhadap mereka? Adakah akhlak Adam-Adam boleh dijadikan contoh terhadap kaum Hawa?


Adam... Kau sebenarnya imam dan aku adalah makmummu, aku adalah pengikut-pengikutmu kerana kau adalah ketua. Jika kau benar, maka benarlah aku. Jika kau lalai, lalailah aku. Kau punya kelebihan akal manakala aku kelebihan nafsu.

Akalmu sembilan, nafsumu satu. Aku...akalku satu nafsuku beribu! Dari itu Adam....pimpinlah tanganku, kerana aku sering lupa, lalai dan alpa, sering aku tergelincir ditolak sorong oleh nafsu dan kuncu-kuncunya.

Bimbinglah daku untuk menyelami kalimah Allah, perdengarkanlah daku kalimah syahdu dari Tuhanmu agar menerangi hidupku. Tiuplah ruh jihad ke dalam dadaku agar aku menjadi mujahidah kekasih Allah.Adam... Andainya kau masih lalai dan alpa dengan karenahmu sendiri, masih segan mengikut langkah para sahabat, masih gentar mencegah mungkar, maka kita tunggu dan lihatlah, dunia ini akan hancur bila kaumku yang akan memerintah. Malulah engkau Adam, malulah engkau pada dirimu sendiri dan pada Tuhanmu yang engkau agungkan itu...

sekian..

HAWA

                        

~ sharing is caring..(^_~) ~

16 comments:

Hidayatullah said...

baru sy faham apa maksud dari tulang rusuk yang bengkok

peRmaTa_ aGamA said...

Alhamdulillah..
syukran sudi ziarah n baca entry..
sm0ga ber0leh manfaat..

~ sharing is caring..(^_~) ~

adibahnabilah said...

semoga kita dpt jodoh yg soleh dapt bimbing kita.... teruskan prjuangan uhkti :) nice entry...n_n

peRmaTa_ aGamA said...

insyaAllah..ameen~
utk dapat yg soleh,kta kena la jadi s0lehah..=)
sm0ga prjuangan kta dberkati Allah..

~ sharing is caring..(^_~) ~

Bulan Syurga Firdaus said...

dr tulang rusuk yg bengkok tp blh dilentur...lelaki jgk kne pndai main peranan n btgjwb :) barangsiap memilih yg beragama ~~~ :)

Hafriz Mohamad said...

Adam mngakui ksilapannya.. namun Adam jg cuma manusia biasa yg msih memerlukan mujahadah yg istiqamah...
jika sdri adalah Hawa bg 'Adam' itu.. sambutlah tgnnya utk sama2 brjihad d jln Allah.. Adam perlukn teman yg dkt dgn Allah utk dkat dgn Allah.. :)

peRmaTa_ aGamA said...

t0 Bulan Syurga Firdaus : ingatlah janji Allah..

" dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula).."

~ sharing is caring..(^_~) ~

peRmaTa_ aGamA said...

t0 Hafriz Mohamad : Allah berfirman..

" kaum lelaki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita.." (al-Nisa': 34)

Jika lemah pemimpin, maka lemahlah yang dipimpin..

p/s : kata2 yg menarik utk dk0ngsi brsama..jazakallah =)

~ sharing is caring..(^_~) ~

Outbound Malang said...

mampir sob..nice post..teruslah berkarya dan sukses selalu..jangan lupa kunjungan balik ya..:)

peRmaTa_ aGamA said...

silakan..mga beroleh manfaat..=)
insyaAllah..ameen~

~ sharing is caring..(^_~) ~

Hayyan Afif said...

Alhamdulillah.
Tersentuh hati membacanya...
syukran ukhti!
(^v^)

peRmaTa_ aGamA said...

alhamdulillah..m0ga beroleh manfaat..
syukran krna sudi ziarah..=)

~ sharing is caring..(^_~) ~

Erma Fatiha said...

salam, nice entry...=)


kelakar tp mendalam

peRmaTa_ aGamA said...

wasalam wbt..syukran..

ap yg kelakar??hehe..btw,syukran krana sudi ziarah n baca entry..=)

~ sharing is caring..(^_~) ~

Erma Fatiha said...

kelakar pd saya kerana dalam nada bersajak tu, ada pula not-not garang,haha

by the way, that is what we call "woman"
dalam kelembutan ada nilai ketegasannya =)

peRmaTa_ aGamA said...

oo0..=)

'tangan yg disangka lembut mnghayun buaian, b0leh mnggoncang dunia mencipta sejarah..'

~ sharing is caring..(^_~) ~

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...