CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

- pErMaTa_aGaMa -





Ya Allah..
pimpinlah aku ke jalan yang benar...
serta jadikanlah aku wanita s0lehah..
aminn~ (^_^)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Saturday, 7 January 2012

10 sebab ditolak..





 kali ini kita berkongsi tentang solat ok..solat?? semua orang tahu tentang solat..dan tak kurang juga ramai yang tak ambil kisah pasal solat dan juga tak menunaikan solat..adakah kita pasti solat yg kita lakukan itu diterima disisi Allah? j0m kita lihat 10 sebab solat ditolak..


Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: "10 orang yang solatnya tidak diterima oleh Allah SWT ialah: 

1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu. 

2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.


3. Orang lelaki yang minum arak tanpa meninggalkannya (taubat). 

4. Orang lelaki yang menjadi imam padahal orang yang menjadi makmum membencinya. 

5. Anak lelaki yang melarikan diri dari rumah tanpa izin kedua ibu bapanya. 

6. Orang perempuan yang suaminya marah/menegur kepadanya lalu si isteri memberontak. 

7. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim serta menganiaya. 

8. Orang perempuan yang tidak menutup aurat. 

9. Orang yang suka makan riba.

10. Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar. 

                         Sabda Rasulullah saw yang bermaksud:
"Barang siapa yang solatnya tidak dapat menahan daripada melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemungkaran Allah SWT dan jauh dari Allah SWT."




 p/s : j0m sama2 ambil iktibar..m0ga s0lat kita dterima Allah n dredhai Nya..=)



~ sharing is caring..(^_~) ~

sumber : http://al-ahkam.net

28 comments:

MOH KEMBARA said...

Salam,

Semoga semua usaha baik dan ibadat kita tidak sia-sia kerana kelalaian dan keingkaran kita.

peRmaTa_ aGamA said...

wasalam wbt..

insyaAllah..mudah2an segala amal ibadat kita dterima Nya..=)

~ sharing is caring..(^_~) ~

Nabiel said...

Salam..
terima kasih share nie..insyallah same2 kita perbaiki..

nk mtk share dkt blog bleh?

srikandi cinta said...

alhamdulillah.perkongsian yg sgt baik,terima kasih :)

Nur Zulaikha said...

syukran..perkongsian yg baik..

peRmaTa_ aGamA said...

t0 Nabiel : wasalam wbt..

sama2..insyaAllah..m0ga semua dberkati..

silakan..m0ga beroleh manfaat..=)

~ sharing is caring..(^_~) ~

peRmaTa_ aGamA said...

t0 srikandi cinta : Alhamdulillah..sgala puji hanya bagi Allah..

m0ga beroleh manfaat dri perk0ngsian..sama2..=)

~ sharing is caring..(^_~) ~

peRmaTa_ aGamA said...

t0 Nur Zulaikha : afwan ya ukhti..m0ga sgala amal ibadah kita dterima Nya..=)

~ sharing is caring..(^_~) ~

dill said...

terima kasih :)

dill.

peRmaTa_ aGamA said...

sama2 dill..=)

~ sharing is caring..(^_~) ~

Bulan Syurga Firdausi said...

terima kasih atas ilmu yg dsampaikan....peringatan tu...

Azekzk said...

Rasa diri ini sgt lemah sbb masih tergolong dlm golongan diatas. Moga diri ini dpt menjauhi drpd azab neraka dengan sentiasa bertaqarrub dgnMu. (muhasah utk diri sendiri)

'abdullah azzam said...

'afwan jiddan, itu hadits riwayat siapa tolong diperjelas

dUnIa fAnTasY kU.. said...

trima ksih ats pkongsian yang bermanfaat ini :)

AhmadFarhi said...

solat awal waktu , takbiratul ulla, dimana tempat diazan kan

::WafaIrdina:: said...

perkongsiaan yg menarik...semoga kita saling mengingatkan ke arah kebaikan ..dan allah merahmati dan menerima segala amal ibadat kita ^^

Cik Leiya said...

Alhamdulillah.... entry yang berguna (n_n)

Cik Ungu Kamila said...

time kasih utk peringatan ini especially buat mereka yg sering alpa mcm saya :) a lot of thanks.

Razifredz said...

pertamanya entri terbaik untuk mengingatkan sesama kita, keduanya hati terketuk hebat tatkala membacanya ....

peRmaTa_ aGamA said...

t0 Bulan Syurga Firdausi : sama-sama..
m0ga dijadikan iktibar..

~ sharing is caring..(^_~) ~

peRmaTa_ aGamA said...

t0 Azekzk : muhasabah buat diri ini jga..

~ sharing is caring..(^_~) ~

peRmaTa_ aGamA said...

t0 'abdullah azzam : b0leh bertanya pada yg lbih pakar dan arif..

~ sharing is caring..(^_~) ~

peRmaTa_ aGamA said...

t0 dUnIa fAntasY kU : sama2..m0ga beroleh manfaat

~ sharing is caring..(^_~) ~

peRmaTa_ aGamA said...

t0 AhmadFarhi : m0hon penjelasan..=)

~ sharing is caring..(^_~) ~

peRmaTa_ aGamA said...

t0 ::Wafalrdina:: : insyaAllah..ameen~

~ sharing is caring..(^_~) ~

peRmaTa_ aGamA said...

t0 Cik Leiya : Alhamdulillah..sm0ga beroleh manfaat n dredhai Nya..

~ sharing is caring..(^_~) ~

peRmaTa_ aGamA said...

t0 Cik Ungu Kamila : sama2..

peringatan buat diri ini jga..=)

~ sharing is caring..(^_~) ~

peRmaTa_ aGamA said...

t0 Razifredz : sm0ga beroleh manfaat..=)

~ sharing is caring..(^_~) ~

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...