CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

- pErMaTa_aGaMa -

Ya Allah..
pimpinlah aku ke jalan yang benar...
serta jadikanlah aku wanita s0lehah..
aminn~ (^_^)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Monday, 14 November 2011

wajarkah USTAZAH PILIHAN??


Berikut adalah perk0ngsian berkaitan isu USTAZAH PILIHAN yg dipetik drpd bl0g seseorg, moga bermanafaat...Insyaallah.

* * * * * * * * * *


mari kita mulakan dengan dalil:

1) Al-Quran :

“dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.”
(An-Nuur:31)

* * * * * * * * * *

2) Hadith

"Tidak aku tinggalkan fitnah selepasku yang lebih boleh membawa mudarat kepada lelaki selain wanita."
(Riwayat Al-Bukhari)

* * * * * * * * * *

3) Pendapat Ahl-Bait : Saidatina Fatimah,

"Perempuan yang baik itu adalah yang tidak memandang dan tidak dipandang"
--yakni selain mahramnya---

* * * * * * * * * *

OK, Fitnah wanita pada hati lelaki, secara umumnya...:
1. Senyuman wanita
2. Suara Wanita (nada)
3. Lenggok jalan
* semua ini akan berlaku dalam siaran ustazah Pilihan??
___________________________________

baiklah, mari kita merujuk balik kepada dalil yang diberikan diatas. Sememangnya jelas dinyatakan bahawa perempuan itu adalah fitnah bagi lelaki. Oleh itu, Islam amat menegaskan kepada penjagaan diri muslimat itu sendiri, apa jua jalan yang membawa kepada fitnah haruslah dihindarkan.

Berbalik kepada persoalan mengenai kenapa JAWI menyetujui program ini, saya meneka bahawa mungkin disebabkan dakwah yang ingin ditonjolkan kepada masyarakat dan membina idola yang tersendiri daripada kalangan muslimah untuk para remaja. Namun, apa yang perlu kita tekankan disini adakah perkara ini bersesuaian dengan syarak dan fitrah utama kejadian wanita itu sendiri?
____________________________________

Merujuk kepada beberapa Kaedah Fiqhiyyah:

1. Niat tidak menghalalkan cara – walaupun tujuan dakwah yang diketengahkan itu amat baik dan menarik, namun cara atau kaedah yang digunakan iaitu dengan menampilkan wanita di khalayak umum bukanlah suatu kaedah dan cara yang terbaik.

2. Sesuatu perkara apabila ia sempit maka akan melapang, apabila terlalu lapang maka akan menyempit.

Bermaksud selama ini, dakwah dilihat menyempit dengan program di masjid dan surau, lalu cuba untuk dibesarkan, seperti akademi al-Quran dan Imam muda. Apabila sudah dibesarkan, maka keterlaluan pula sehingga akan tersekat semula. Kenapa? Kerana apabila sesuatu perkara itu sudah semakin masyhur maka kebiasaannya akan menjadi “lari” dari landasan yang sebenar. Oleh itu, Islam menganjurkan kesederhanaan.

* * * * * * * * * * * *

TIADA PERTANDINGAN DI DALAM IBADAH. Oleh itu, Majlis Tilawah al-Quran sendiri suatu masa dulu pernah dipertikaikan sebagai bid’ah dan haram kerana ia berbentuk pertandingan. Namun, saya sendiri kurang jelas apa hujahnya, ia diteruskan dengan majlis Perujian al-Quran kemungkinan bertujuan kepada “pengizzahan” al-Quran dan memperkenalkan kepada masyarakat. Oleh itu, ia dibenarkan.

Walaupun begitu masih ada yang melarang peserta wanita daripada menyertai kerana dibimbangi aurat pada suaranya itu menjadi fitnah. Apatah lagi pertandingan seperti ‘ustazah pilihan”, berhujah, berdebat, Senyuman, pakaian, make up dan sebagainya.

* * * * * * * * * *

Saya berpendapat dengan melihat kepada situasi dan realiti masyarakat kita pada masa ini, mengadakan rancangan “ustazah pilihan” adalah “terlalu luas” yang melanggar kepada hukum asal syarak itu sendiri. Ia lebih banyak menjuruskan kepada fitnah berbanding dengan menyebarkan dakwah. Meskipun diselia dan diuruskan oleh staf perempuan, namun penontonnya lelaki kan? Jika penontonnya semuanya PEREMPUAN, maka saya akan amat menyokong, tapi hakikatnya bukan begitu. Saya berpendirian bahawa adalah tidak wajar malah sangat tidak bertepatan dengan syarak untuk melaksanakan program “Ustazah Pilihan” buat masa ini.

Wallahu’alam.


By: HARAMkan Ustazah Pilihan

~ sharing is caring..(^_~) ~

 

4 comments:

Cik Amyra said...

betull betul :)
tiada PERTANDINGAN dalam IBADAH

peRmaTa_ aGamA said...

sm0ga pk0ngsian ini bermanfaat untk semua..(^_^)
sm0ga kta semua dredhai Nya..

~ sharing is caring (^_~) ~

WhatKemaDid said...

likes this one :-)

peRmaTa_ aGamA said...

syukran..
dharapkan perk0ngsian ini bermanfaat dan dpt diambil iktibar..

~ sharing is caring..(^_~) ~

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...